Importància de realitzar el massatge perineal prenatal per prevenir el traumatisme perineal durant el part.

0
Autor: centreolivagorgori Publicado el: 13 Marzo 2017 Categoría:

La majoria de les dones vol donar a llum sense estrips perineals, talls ni sutures, car normalment aquest són els que solen causar dolor i malestar posterior, a més de repercutir de forma negativa en el funcionament sexual. S’ha demostrat l’eficàcia del massatge perineal per prevenir i reduir la incidència de les episiotomies i els estrips (traumatisme perineal) a l’igual que la probabilitat de dolor perineal als tres mesos després del part. Fins i tot en un segon part la realització d’aquest permet treballar el teixit i, si ha hagut una cicatriu anterior, ajudar a prevenir que aquest teixit torni a rompre’s.

El massatge perineal digital prenatal és un massatge que s’aplica a nivell vaginal al voltant de la setmana 32 per poder tenir temps de flexibilitzar tots els músculs. S’ho pot aplicar la pròpia embarassada amb el seu dit polze o si ho aplica la parella ho faria amb els dits índex i mitjà. L’avantatge de que ho faci una persona externa (la parella) permet arribar als músculs més profunds i així assegurar-nos de que hem normalitzat el to de tots els músculs del sòl pèlvic. Encara així la realització d’aquest no assegura al 100% que no anem a patir un traumatisme perineal. Durant les primeres setmanes d’aplicació sol ésser incòmode, desagradable i fins i tot, produeix una sensació de dolor o cremor, però aquets símptomes solen desaparèixer durant la segona o tercera setmana de la seva aplicació. Al principi és aconsellable realitzar-lo uns 5 – 10 minuts diaris fins a aconseguir que no sigui molest.

Si a pesar d’haver realitzat el massatge hem sofert un traumatisme perineal tindrem com a resultat una cicatriu perineal. Les cicatrius perineals, siguin degudes a una causa o a una altra, poden provocar un mal funcionament muscular de la zona provocant així adherències, alteracions de la sensibilitat (tant augment com disminució), dolor agut puntual o a distància, dolor o molèstia en les relacions sexuals, etc. Per tant ens trobem amb un sòl pelvià que no realitza bé la seva funció i, a més, sol presentar molèsties o dolor que moltes dones assumeixen com a normal per haver passat per un part vaginal. Però s’ha de saber que, a l’igual que qualsevol altra cicatriu a qualsevol altra part del cos, aquestes també es poden tractar amb estiraments, massatge, dilatadors, etc., aconseguint així treballar el teixit i fer que desaparegui la molèstia o el dolor que la cicatriu està provocant. Per a això és important realitzar una valoració funcional del sòl pelvià després del part amb un fisioterapeuta especialitzat que pautarà el tractament indicat. Treballant la zona podrem recuperar l’elasticitat als teixits i tornar a tenir una bona qualitat de vida sense molèsties perineals i amb bones relacions sexuals sense dolor.

Share

En esta página web queremos facilitar una orientación sobre la fisioterapia, en ningún caso pretendemos hacer un diagnóstico médico de su patología. Para más información se puede poner en contacto con nosotros a través de la web o por teléfono.